Samen Triëren - spoedposten
Tijdens diensten op de Spoedpost is een effectieve en gelijkwaardige samenwerking en overleg tussen arts en triagist essentieel voor het kunnen leveren van de best passende zorg. Deze samenwerking vraagt specifieke competenties van zowel arts als van de triagist. Belangrijk dus om hier met elkaar aan te werken.
Op de spoedpost heb je als huisarts regelmatig te maken met overlegmomenten met verschillende triagisten over uiteenlopende hulpvragen en situaties. En als regiearts helemaal! Op het moment dat u als huisarts overlegt met een triagist dan is de triage nog niet afgerond, een cruciaal verschil met de rol van de huisarts in consulten en visites.
Cruciaal voor goed en veilig overleg is dat triagist en arts “dezelfde taal” spreken en volgens een vaste structuur overleggen. Dat maakt het overleg veiliger, gelijkwaardiger en de kans op ongewenste interpretaties wordt kleiner. En dat is nodig, mede gezien het feit dat uit onderzoek van calamiteiten blijkt dat een verstoring in het overleg een basisoorzaak is in meer dan 65% van de calamiteiten.
Training Samen Triëren
De werkwijze is zeer praktisch; de denk- en beslisroute in de triage wordt in het eerste deel van de training verhelderd door samen triagegesprekken te analyseren. In het tweede deel van de training staat het overleg tussen regiearts en triagist centraal: een belangrijk moment waarin zij samen de definitieve urgentie en/of het vervolgbeleid bepalen. Er wordt geoefend aan de hand van het protocol Houvast voor Overleg. Door gebruik te maken van een rolwissel komt elke deelnemer een zowel keer in de rol van (regie-)arts als die van triagist!
E-learning ‘Inzicht in urgentiedenken’ (voorbereiding)
Alleen voor huisartsen geldt voorafgaand aan de training dat de e-learning ‘Inzicht in Urgentiedenken voor Huisartsen’ is voltooid. Daarmee is een belangrijke basis gelegd en kan snel aan de slag worden gegaan met casuïstiek. De e-learning neemt ca. 1 uur in beslag, en levert 1 accreditatiepunt op. De inlog voor de e-learning ontvangt je uiterlijk 1 week van tevoren.
Praktische informatie
- Data: 8 oktober, 30 oktober, 7 november, 13 november, 18 november (deelname aan 1 bijeenkomst)
- Tijd: 18.30 – 21.00 uur
- Locatie: online via ZOOM (live)
- Doelgroep: huisartsen en triagisten
- Accreditatie: er worden 4 punten aangevraagd bij ABC1 en 3 punten bij KABIZ