Honderden mensen zoeken huisarts in Apeldoorn, maar vinden er geen
Dit artikel is op 12 januari gepubliceerd door Omroep Gelderland.
APELDOORN - Meer dan tweehonderd mensen in Apeldoorn zoeken een huisarts, maar kunnen er geen vinden. Ze staan bij hun zorgverzekeraar op de wachtlijst. Apeldoorn steekt daarmee ver boven de rest van Gelderland uit. Geen enkele huisartsenpraktijk in de stad neemt op dit moment patiënten aan.
Tekort aan huisartsen
In 11 van de 51 Gelderse gemeenten is er momenteel zo'n tekort aan huisartsen, dat mensen hun zorgverzekeraar om hulp vragen bij de zoektocht naar een huisarts. In Nijmegen, Arnhem en Doetinchem stonden er in het derde kwartaal van 2023 tussen de 10 en 49 wachtenden op de lijst, aldus een overzicht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het is voor het eerst dat de NZa deze cijfers deelt. Maar Apeldoorn steekt er in Gelderland met kop en schouders bovenuit: daar staan op dit moment 229 mensen op een wachtlijst. "In Apeldoorn zijn recent twee huisartsen gestopt. Die patiënten zijn verdeeld over de huidige praktijken, waardoor die vrij vol zitten", verklaart zorgverzekeraar Zilveren Kruis, die in Apeldoorn de grootste is. "De verzekerden die zich nu bij ons gemeld hebben, zijn met name personen die verhuizen naar Apeldoorn."
Patiëntenstop
Sinds twee maanden hebben daarom alle Apeldoornse huisartsenpraktijken een patiëntenstop. Volgens Bart Smit van de regionale huisartsenorganisatie HOOG krijgen mensen zonder huisarts wel zorg, als ze dat nodig hebben. "Huisartsen staan wel met elkaar in contact: heb jij nog een half uurtje over? Mensen wordt geen zorg onthouden." Ook Zilveren Kruis zegt dat mensen met een spoedvraag terechtkunnen bij de huisartsenpost of als 'passant' bij een huisarts. Huisarts Birgit van den Doel, tevens voorzitter van de coöperatie HRA, ziet dat ook echt gebeuren. "Patiënten melden zich vaker in de avond-, nacht- en weekenduren. Dan is het ook altijd de vraag: is het spoed? Maar alles wordt vanzelf spoed als je geen zorg krijgt."
Nog geen oplossing
Een snelle oplossing is er nog niet. Smit: "We denken na over hoe we met minder huisartsen meer mensen kunnen bedienen. Daar hebben we nog geen antwoord op gevonden. Maar zeker in Apeldoorn wordt de solidariteit nadrukkelijk gevoeld: we lossen het liever met elkaar op dan met commerciële partijen."
Van den Doel: "We hebben wel bijeenkomsten met jonge dokters die willen starten, maar er is ook geen nieuwe praktijkruimte. Letterlijk de huisvesting is er niet. Daar zijn we wel over in gesprek met de gemeente. Er wordt de komende jaren nog veel gebouwd, er komen vierduizend tot zesduizend mensen bij. Die kunnen wij er niet bij hebben."
Half miljoen Nederlanders op wachtlijst
Zilveren Kruis laat weten in januari in gesprek te gaan met HOOG en de gemeente Apeldoorn om een oplossing te zoeken. Smit benadrukt overigens dat het huisartsentekort niet alleen in Apeldoorn speelt. "De huisartsenzorg zit ramvol. De rest van Nederland zal hier ook mee te maken krijgen."
Het aantal mensen op een wachtlijst is overigens niet hetzelfde als het totale aantal mensen zonder huisarts. Vaak melden mensen zich pas bij een zorgverzekeraar voor hulp bij de zoektocht als ze zorg nodig hebben.
Exacte cijfers over het totale aantal mensen zonder huisarts zijn er niet. Vektis, dat data over de zorg verzamelt, telt er in heel Nederland meer dan een half miljoen. Maar daar zitten ook mensen bij die in een verpleeghuis wonen en daar onder behandeling van een specialist ouderengeneeskunde staan.