Zelfmeten van je bloeddruk
De huisartsenpraktijk nodigt je uit om zelf je bloeddruk te meten. Bijvoorbeeld omdat je bloeddruk bij de huisarts erg wisselend is.
Waarom zelf je bloeddruk meten?
Het meten van je bloeddruk is van belang om jouw gezondheid in de gaten te houden en eventuele medicatie te bepalen. Thuis je bloeddruk meten is het meest betrouwbaar, omdat je dan het meest ontspannen bent. De bloeddruk thuis is vaak lager dan bij de huisarts (gemiddeld 5 punten lager). Bij sommige mensen zelfs heel veel lager. Met jouw thuismetingen kan de huisarts daarom beter inschatten wat je echte bloeddruk is. Ook heeft jouw huisarts of praktijkondersteuner tijdens het consult meer tijd voor jouw vragen als je thuis jouw bloeddruk al gemeten hebt.
De stappen in het kort
Volg onderstaande stappen voor het eenvoudig thuismeten en doorgeven van je bloeddruk.
Stap 1. Koop een bloeddrukmeter
Je hebt een betrouwbare bloeddrukmeter nodig. Deze kun je zelf aanschaffen, of de huisarts stelt deze beschikbaar. De Hartstichting houdt een lijst bij van betrouwbare bloeddrukmeters. Wij adviseren de bloeddrukmeter van Microlife BP B1. Via bloeddrukmeterswebshop.nl krijg je €5,- korting door het invullen van de kortingscode: HOOGmeter1. Je kunt ook een bloeddrukmeter lenen bij jouw huisartsenpraktijk. Deze bloeddrukmeter moet je na verloop van tijd weer inleveren. Bespreek de mogelijkheden hiervoor met je huisartsenpraktijk.
Stap 2: Meet je bloeddruk
Je meet 4x per dag thuis je bloeddruk: 2x in de ochtend en 2x in de avond. Je herhaalt dit 5, 6 of 7 dagen achter elkaar. Ook hiervoor biedt de Hartstichting duidelijke informatie en instructies op haar website. Deze informatie hebben wij voor je samengevat in een printbaar bestand.
Stap 3: Leg je resultaten vast
Noteer de gemeten bloeddrukwaardes in de online patiëntomgeving van jouw huisarts. Verstuur deze na het afronden van al je metingen. De gemiddelde bloeddruk wordt direct berekend. Klik op jouw regio voor instructies:
Apeldoorn (Apeldoorn, Beekbergen, Eerbeek, Epe, Hoenderloo, Klarenbeek, Loenen en Ugchelen)
Zutphen (Almen, Brummen, Eefde, Lochem, Ruurlo, Steenderen, Voorst, Vorden, Warnsveld en Zutphen)
Winterswijk / Oost-Achterhoek (Aalten, Winterswijk en de gemeenten Oost-Gelre en Berkelland m.u.v. Ruurlo)
Stap 4: De huisartsenpraktijk neemt contact met je op
Je meetwaardes komen na het versturen automatisch binnen in het systeem van jouw huisartsenpraktijk. Jouw huisarts of praktijkondersteuner beoordeelt je meetresultaten en verwerkt de uitslagen in je medisch dossier. Binnen enkele werkdagen neemt je praktijk contact met je op om de vervolgstappen te bespreken. Je kunt bijvoorbeeld worden uitgenodigd voor een consult. Het kan ook zijn dat alles goed is en er geen verdere controle nodig is.
Meer informatie
Meer informatie over je bloeddruk vind je op de websites van Thuisarts en de Hartstichting. Voor andere vragen neem je contact op met jouw huisarts.