Vaak koudwatervrees voor eigen praktijk
Dit artikel verscheen in de Stentor op 6 september '23
Ze heeft vanaf volgende maand ineens 300 patiënten extra. Huisarts Alianne Telgenhof uit Apeldoorn merkt hoe de zorg in haar regio in de knel raakt nu een naburige praktijk geen opvolger heeft. Patiënten moeten worden verdeeld. En dus is het tijd voor actie. ,,Binnenkort gaan er nog een paar met pensioen.”
Promotie
Het nijpende tekort aan specialisten dwingt de huisartsenorganisatie in de regio Zutphen, Apeldoorn en Achterhoek tot nieuwe manieren van werven. Dat gaat binnenkort gebeuren met een speciaal evenement. In regio’s zoals Zeeland worden al langer promotiecampagnes voor nieuwe huisartsen gehouden, in deze regio gebeurt dit nu voor het eerst. Met een evenement op vliegveld Teuge – inclusief een rondvlucht voor een aantal uitverkorenen – willen huisartsen uit de regio nieuwe collega’s werven. Ze mikken op (bijna-)afgestudeerde huisartsen, op waarnemers die een eigen praktijk overwegen en huisartsen die de drukke Randstad willen ontvluchten.
Bij het evenement op 22 september worden de mogelijke nieuwkomers ontvangen door een aantal ambassadeurs, te weten huisartsen uit de regio. Zij houden korte presentaties over het wonen en werken in deze omgeving. Ook is er een lezing van huisarts en de Volkskrant-columniste Danka Stuijver.
Nijpend
Het is voor het eerst dat huisartsenorganisatie HOOG, waarin 140 praktijken in de regio verenigd zijn, zo’n werving organiseert. Aanleiding is het huisartsentekort dat steeds nijpender wordt; een ontwikkeling die de komende jaren verder doorzet doordat veel huisartsen met pensioen gaan. ,,Ook hier begint het te knellen; de nood is nog niet aan de man in dit werkgebied maar het is wel belangrijk om nieuwe huisartsen aan onze regio te binden”, zegt bestuurder Bart Smit van HOOG.
Groene woonomgeving
De huisartsenorganisatie denkt de nodige troeven in handen te hebben om vakgenoten te verleiden juist hier aan de slag te gaan. Zoals: een rustige groene woonomgeving, maar ook de manier waarop de huisartsenzorg is geregeld. HOOG is namelijk een van de eerste huisartsenorganisaties in het land die ondersteunend personeel levert aan huisartsen. ,,Een flink aantal praktijken maakt daar al gebruik van’’, stelt Smit. ,,We zien dat met name de jongere generatie huisartsen wat minder zit te wachten op het ondernemerschap dat bij een eigen praktijk hoort, bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor personeel en al het regelwerk daar omheen. Daar spelen we op in. De moderne huisarts wil ontzorgd worden.”
Koudwatervrees
Alianne Telgenhof beaamt het. Zij runt met haar man huisartsenpraktijk De Parelvisser in Apeldoorn en zij is een van de ambassadeurs die tijdens het evenement op Teuge met potentiële nieuwe collega’s in gesprek gaan. ,,Ik hoor om me heen dat huisartsen die nu als waarnemers werken, best een eigen praktijk willen, maar dat ze koudwatervrees hebben. Zo van: hoe kom ik aan personeel, hoe vind ik een geschikt pand?’’ De investeringskosten zijn hoog voor beginnende dokters, stelt ze. ,,Die hebben meestal nog geen spaarpotje achter de hand. En ze denken: ik heb ook een gezin en een huishouden te runnen, hoe kun je er dan ook een eigen praktijk bij hebben? Ze zijn zoekende naar hoe ze hun werk het beste kunnen inrichten.”
Vrije middag
Het zijn vragen waar ze zelf ook mee zat bij de opstart van de praktijk. ,,Ik heb vier kinderen en mensen vragen hoe ik het allemaal red. Ik heb het zo ingekleed dat het past. Ik leun veel op de ondersteuning van de regio-organisatie, die neemt alles rond personeelsmanagement en ict uit handen.’’ ,,Ook is er binnen onze huisartsengroep de afspraak dat iedere huisarts elke week een ‘vrije’ middag heeft. We passen dan op elkaars patiënten zodat degene die vrij is tijd heeft voor andere zaken, zoals administratie. Zulke afspraken helpen enorm om je werk draaglijk te houden. Die saamhorigheid merk je in deze regio. Dat soort zaken wil ik benadrukken tijdens de middag op Teuge. Dat is denk ik de beste reclame.”