Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)
Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)
Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk. Maar niet iedereen krijgt dit zelf voor elkaar. Heb je overgewicht of obesitas en wil je wat aan je leefstijl doen? Dan kan je huisarts je aanmelden voor een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Onder begeleiding ga je aan de slag met leefstijl, voeding en bewegen. Je krijgt tips en adviezen, die je helpen om jouw leefstijl gezonder te maken. De uitdaging is om de gezonde leefstijl na het GLI-programma ook vol te houden. Het is net als bij je rijbewijs: met alleen het papiertje halen ben je er niet. Blijf kilometers maken, want pas dan heb je er wat aan.
Werken aan een gezonde leefstijl
Een gecombineerde leefstijlinterventie combineert leefstijl, voeding en bewegen in één behandelprogramma. Je krijgt advies en begeleiding over:
- gezonde voeding en eetgewoontes
- voldoende bewegen
- omgaan met zaken die een gezonde leefstijl moeilijk maken, zoals stress en slaapgebrek
Een GLI duurt 2 jaar en bestaat uit groepssessies en individuele sessies. De begeleiding is in handen van diverse professionals: een leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut bijvoorbeeld. Er zijn verschillende GLI-programma’s. Het aantal groepsbijeenkomsten en sessies voor individuele begeleiding verschilt per programma.
Wanneer mag je meedoen aan een GLI-programma?
Je mag deelnemen aan een GLI-programma als je:
- 18 jaar of ouder bent
- Voldoende gemotiveerd bent om je leefstijl te veranderen. Het is belangrijk dat je er echt voor wilt gaan en intrinsieke motivatie toont
- BMI tussen 25-30 in combinatie met een grote buikomvang (vrouwen groter dan 88cm/ mannen groter dan 102)
- BMI tussen 25-30 in combinatie met verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, artrose of slaapapneu
- of een BMI hebt van meer dan 30
Bereken je BMI met deze handige BMI-rekentool van het Voedingscentrum.
Je mag niet deelnemen aan een GLI-programma als je:
- Onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal hebt
- Verstandelijke beperking (IQ<80)
- Onderliggende psychische problemen
- Behandelbare onderliggende medische oorzaken van overgewicht
- Onvoldoende motivatie om gedragsverandering door te voeren in eigen leefstijl
Denk je dat een GLI wat voor jou is? Bespreek het met je huisarts.
Verschillende GLI-programma’s
Ieder mens is verschillend. Meneer Everts komt in aanmerking voor een GLI. Hij fietst wel naar z’n werk, maar moet nog meer bewegen. Gezond eten vindt hij lastig. De praktijkondersteuner zal meneer Everts aanraden om het GLI-programma CooL te kiezen. Hij leert dan bijvoorbeeld ook om etiketten te lezen.
Welke GLI-programma’s zijn er?
- BeweegKuur
- Coaching op Leefstijl (CooL)
- Samen sportief in beweging (SSIB)
- SLIMMER
- X-Fittt GLI
Lees op de pagina GLI Programma's meer over wat de programma’s inhouden en welke aanbieders er zijn in onze regio. Je kunt helaas niet alle programma’s overal volgen.
Hoe gaat de aanmelding voor een GLI?
De aanmelding voor een GLI bestaat uit een aantal stappen:
- De huisarts stelt vast of je kunt deelnemen aan de GLI.
- Kom je in aanmerking? Dan kies je uit de verschillende GLI-programma’s en aanbieders in jouw buurt.
- Geef je keuze door aan de huisarts of praktijkondersteuner. Die maakt vervolgens de verwijzing in orde.
- De verwijzing komt binnen bij de aanbieder van het GLI-programma. De GLI-aanbieder neemt binnen 14 dagen na de verwijzing contact op met je en geeft informatie over het vervolg.
- Vaak moet je wachten tot er voldoende aanmeldingen zijn om een groep te starten. De groep bestaat vaak uit 10 tot 12 deelnemers.
- Zijn er voldoende deelnemers om een nieuwe groep te starten? Dan krijg je bericht van de aanbieder en volgt een intake. Groepen bestaan uit 10 tot 12 mensen. Duurt de wachttijd langer dan 3 maanden dan neemt de aanbieder contact met je op om je te informeren over alternatieve aanbieders in de regio.
Een gezonde leefstijl bereiken én behouden
Binnen een GLI werk je onder begeleiding aan een gezonde leefstijl. Hoe bereik je die? Wat moet je ervoor doen en laten? Het aanleren van een gezonde leefstijl is één ding, het volhouden is nog belangrijker. Daar is dan ook specifiek aandacht voor in het GLI-programma. Kilometers blijven maken, daar gaat het om.
Medicatie om af te vallen
Sommige mensen met overgewicht willen graag medicatie om af te vallen. Het is goed om te weten dat de huisarts die niet zomaar voorschrijft. Je moet eerst een GLI-programma volgen en dit een jaar volhouden. Een mooi voorbeeld:
Kosten
Deelname aan een erkend GLI-programma wordt volledig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat niet af van je eigen risico.
Het is belangrijk om tijdens en na het GLI-programma te blijven bewegen. Heb je niet veel geld te besteden? Informeer dan bij je gemeente wat er mogelijk is. Er zijn verschillende regelingen voor een financiële bijdrage om te sporten.
Meer informatie
Wil je meer weten over een GLI-programma? Lees meer op de pagina over de verschillende GLI-programma’s.
Je kunt met vragen ook altijd terecht bij je huisartsenpraktijk.
Kom je niet in aanmerking voor een GLI, maar wil je wel gezonder leven? Bekijk het cursusaanbod voor patiënten op deze website.