Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)
Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)
An apple a day, keeps the doctor away. In binnen- en buitenland is al lang bekend dat gezondheid alles te maken heeft met voeding. Hoe gezond je eet, is bepalend voor je gewicht, je bloedsuikerwaarde, je cholesterolgehalte en je bloeddruk. Ook beweging en gewoontes bepalen hoe gezond een mens is. Reden genoeg om als zorgprofessionals onze tanden te zetten in het onderwerp gezonde leefstijl.
Leefstijl, voeding en bewegen in één behandelprogramma
Patiënten vragen soms hulp bij het afvallen of het veranderen van hun leefstijl. De huisarts en praktijkondersteuner kunnen dan verwijzen naar een diëtist, fysiotherapeut of welzijnscoach. Heeft een patiënt een verhoogd risico op gezondheidsklachten door overgewicht of diabetes? Dan is een verwijzing naar een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) een optie. Een GLI combineert leefstijl, voeding en bewegen in één behandelprogramma. Het programma helpt bij gedragsverandering. Juist voor deze groep mensen is het belangrijk om een gezonde leefstijl te bereiken én te behouden.
Een gezonde leefstijl bereiken en behouden
Binnen een GLI werken deelnemers met overgewicht of diabetes onder begeleiding aan een gezonde leefstijl. Hoe bereik je die? Wat moet je ervoor doen en laten? Het aanleren van een gezonde leefstijl is één ding, het volhouden is nog belangrijker. Daar is dan ook specifiek aandacht voor in het GLI-programma.
Een GLI richt zich op:
- gezonde eetgewoontes
- voldoende bewegen
- omgaan met zaken die een gezonde leefstijl moeilijk maken, zoals stress en slaapgebrek
Een GLI duurt 2 jaar en bestaat uit groepssessies en individuele sessies. De begeleiding is in handen van diverse professionals: een leefstijlcoach, voedingsdeskundige en fysiotherapeut bijvoorbeeld. Er zijn verschillende GLI-programma’s. Het aantal groepsbijeenkomsten en sessies voor individuele begeleiding verschilt per programma.
Een passend GLI-programma
Welke GLI-programma’s zijn er?
- BeweegKuur GLI – www.huisvoorbeweging.nl
- Coaching op Leefstijl (CooL) – www.leefstijlinterventies.nl
- Samen sportief in beweging (SSIB) – www.samensportiefinbeweging.nl
- SLIMMER – www.nogslimmer.nl
- X-Fittt GLI - www.x-fittt.nl
Ieder mens is verschillend. Meneer Everts komt in aanmerking voor een GLI. Hij fietst wel naar z’n werk, maar moet nog meer bewegen. Gezond eten vindt hij lastig. De praktijkondersteuner zal meneer Everts aanraden om het GLI-programma CooL te kiezen. Hij leert dan bijvoorbeeld ook om etiketten te lezen.
Kijk op de pagina GLI programma's voor de aanbieders van deze programma's in onze regio.
GLI-coördinator van HOOG
In iedere wijk en/of gemeente van HOOG zijn één of meerdere aanbieders van GLI-programma’s actief. De GLI-coördinator/consulent van HOOG zorgt voor een goede balans tussen vraag en aanbod. Om de kwaliteit en de samenwerking te verhogen, zorgt de GLI-coördinator voor een jaarlijkse evaluatie. Verbeteringen doorvoeren en monitoren hoort daar bij.
Een gezonde leefstijl voor iedereen
Niet iedere patiënt komt in aanmerking voor een GLI, maar een gezonde leefstijl is wél goed voor iedereen. Daarom zijn er diverse cursussen voor patiënten die te maken hebben met leefstijl. Zoals ‘Beter slapen doe je zo’ en ‘Stoppen met roken’. Bekijk de pagina Cursusaanbod voor patiënten voor meer informatie.
Meer informatie?
Henny Wensink - Ruumpol
Wijkmanager